Nabeschouwing NK Klein - Erik van Eijck van Heslinga

foto

Afgelopen weekend vond het NK Klein plaats. Erik behaalde hier een vierde plek en bovendien werd hij de 2e van de Senioren B! Benieuwd naar Erik zijn ervaring? Lees hier de nabeschouwing:

"Vorig weekend was het eindelijk zover, het NK Klein. Het eerste grote doel voor mij en de skiffgroep dit seizoen. Dit is namelijk het moment om te laten zien waar je staat ten opzichte van de rest van roeiend Nederland. Vorig jaar heb ik de halve finale weten te halen, maar toen was het beste er daarna wel vanaf. Voor mij was het doel al vanaf het begin van dit seizoen duidelijk: dit jaar wilde ik in de A-finale liggen.

Na een goede winter te hebben gedraaid had ik zin in het NK. Het toernooi begint met een time-trial op vrijdag. Hoewel er dit jaar in het lichte veld niemand af zou vallen, is het voor het promotieschema en eventuele voordeelbanen belangrijk om hier een goede tijd neer te zetten. Ondanks dat ik niet erg tevreden was met mijn roeien, wist ik de 4e tijd te klokken. Hiermee claimde ik de beste plek in een van de kwartfinales op zaterdagochtend. In deze kwart waren mijn eerste starthalen niet geweldig, waardoor ik gelijk al een lengte verloor, maar met de geplande doorstart was ik bij de 500 al door de grote concurrent in deze kwartfinale heen geroeid. 250 meter later was ik de rest van het veld al gepasseerd en wist ik dat het wel goed ging komen en kon ik zowaar even van mijn voorsprong genieten.

Met de 1e plek in de kwart op zak was het op naar de halve finale, naast de Nederlands kampioen van vorig jaar, Brian Poll. Dit beloofde een lastigere pot te worden. Na een last minute besluit de halve finales in waaiervorm te starten, waar de wedstrijdleiding even vergeten was hoe je een waaier ook alweer indeelt, konden we met 10 minuten vertraging beginnen aan de wedstrijd. De eerste 1000 ging ik vrij gelijk op met Brian, maar ik roeide minder netjes dan de ochtend en moest in de 3e 500 net teveel toegeven, waardoor de rest van het veld weer op kwam stomen. Waar ik bij het sprinten eerst nog bezig was met de 3e plek te verdedigen zag ik met 250 meter over dat Fedrik Ploeg, de roeier die me vorige week nog op een taftje versloeg, nog binnen schootsafstand was en werd het sprinten voor de 2e plek. Zelfs bij de nabespreking dachten John en ik dat ik net te kort kwam voor die 2e plek, maar ik was hem wel degelijk net aan voorbij, ik zat in de A-finale!

Op zondag was de wind gedraaid en zouden er zeker waaiers komen. Ik startte door die 2e plek naast Joost van der Sluis, net als ik begonnen bij de Alkmaarsche. Het was duidelijk dat de SB-titel naar één van ons zou gaan. Het plan voor de eerste 1000 was hetzelfde als voor de andere races. Bij de 1000 daarentegen moest het harder. De race ging erg goed, maar toen halverwege de wind op kwam zetten werd de waaier flink uitgetrokken. Hoewel ik goed roeide was het baanvoordeel toch echt te veel om te overbruggen en werd het een 4e plek. Bovendien was ik 2e SB-er achter Joost, dus voor beide velden (LHE en LHSB) net geen podium. Hoewel dat jammer is, heb ik gestreden voor wat ik waard was. Ik heb mijn doel van de A-finale behaald en nu wordt het tijd om uit te vogelen wat ik de rest van het seizoen ga starten."